Ö HARFİ GURUBUNA GİREN KELİMELER

  1. Öğlennedi: Öğle vakti
  2. Öğür: Yavrulayacak inek
  3. Öle: Öyle
  4. Öllük: Bebeklerin kundaklarına ısıtılarak konulan çok ince killi toprak(Bkz-1)
  5. Övendere: Ucu çivili uzun değnek
  6. Özeleme: Yoğurt çalkalama
  7. Öz: Dere
AÇIKLAMALAR

1- Öllük, yılın her mevsiminde satılırdı. 
            Genellikle yaşlı kadınlar, arada bir yaşlı erkekler eşeklerine yükledikleri kıl heybelerin gözlerini öllük ile doldurur, daha çok dış mahallelerde sokak sokak dolaşırlardı. Çoğunlukla cılız, yarı yarıya öksürüklü sesleriyle : "Öllükçü! Öllükçü!. Öllükçü geldi!" çığırışları ne kadar zayıf olursa olsun alıcısını o saatte yakalardı.
            Kiremidimsi kızıl öllük toprağının bulunduğu yerleri herkes bilemez, her kiremidimsi kızıl topraktan da öllük olmazdı. Bir tür toprak avcıları diyebileceğimiz insanlar öllüklük toprağı kıvamından, kokusundan, damarlı renginden ayırdeder, bulunduğu yeri iyice beller, başkalarının gözüne çarpmayacak bir biçimde kazıp heybesine doldururdu.

            Halk türkülerimiz arasında yer etmiş bir güzel ağıtta : "Eledim eledim öllük eledim - Aynalı beşikte bebe beledim" deyip ağlayan geçmiş zaman gelinleri heveslerini ve arzularını dillendirir iken aynı anda da öllüğün ve beşiğin ayrılmaz bütünlüğünü söylemekte, öllüğün kundak bebeğinin altına serilmeden önceki son işlemini anlatmaktadır.


TOPRAK SATICILARI " Mustafa Necati SEPETÇİOĞLU" 

Hiç yorum yok: